Horváth Jácint

Kérdések a Kanizsa Rehab Kft-ről

2016. július 26. - Horváth Jácint

Minap az alábbi levelet küldtem el Dénes Sándornak, Nagykanizsa MJV polgármesterének. Ha lesz válasz, természetesen azt is közzéteszem.

 

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2016.06.30-i közgyűlésén a 7. napirendi pontban tárgyalta a „Javaslat a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára” című napirendi pontot, melynek keretében a Kft. gazdálkodásával kapcsolatban kérdéseket tettem fel, és az ülésen azzal az indokkal, hogy azok nem a tárgykörhöz tartoznak – nem kaptam választ. Ezért most az ott felvetetteket írásban is megismétlem.

Birtokomba került egy, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya által 2016. január 28-án hozott határozat másolata, melyet a határozat tartalma szerint Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata is megkapott, így Ön erről tudomással bír.

A határozat tárgyában történt bejelentés ügyében ugyan a határozat bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, ugyanakkor az irat tartalmaz olyan megállapításokat, melyek tisztázása véleményem szerint szükségszerű. Egyben szeretném tudni, hogy mi az Ön, mint tulajdonos önkormányzat képviselőjének álláspontja az ügyben, mivel az közpénzek felhasználását érinti.

A fent hivatkozott határozat megállapítja, hogy a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nkft. (ma: Kanizsa Rehab Kft.) a vizsgált időszakban két alkalommal is 2012-ben, illetve 2013-ban közvetve (egy-egy másik cég közbeiktatásával) üzleti kapcsolatban állt a Léránt Matrac Kft-vel. Az első esetben alapanyagot vásárolt tőle úgy, hogy a közbeiktatott cég ugyanazon az áron értékesítette az alapanyagot, mint amennyiért azt a Léránt Matrac Kft-től vásárolta, és előfordult, hogy az alapanyag a Léránt Matrac Kft. autójával került leszállításra. A másik esetben a Léránt Matrac Kft. közvetve bérmunkát végzett a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nkft. részére. Mindkét esetben a megrendelő a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nkft. volt, a szállító pedig (közbeiktatva egy másik céget) a Léránt Matrac Kft. Tehát a közpénz a Léránt Matrac Kft. felé került kifizetésre mindkét esetben.

A nyilvános cégadatok alapján a Léránt Matrac Kft. ügyvezetőjének lakcíme megegyezik a Kanizsa Rehab Kft. ügyvezetőjének lakcímével, és mivel vezetéknevük is azonos, azért feltételezhető a rokoni kapcsolat.

Miután a Kanizsa Rehab Kft. (Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nkft.) 100%-ban az önkormányzat tulajdonát képezi az ügyvezető felett pedig a munkáltatói jogokat közvetlenül Ön gyakorolja, az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni Öntől az üggyel kapcsolatban:

  1. Morálisan elfogadhatónak tartja-e, hogy a város tulajdonában álló cég ügyvezetője - ugyan egy másik cég közbeiktatásával, de – saját rokonával üzletel? Az, hogy nem tudott a Kanizsa Rehab Kft. ügyvezetője a valódi beszállítóról, vagy bérmunkát végző cégről, elég valószínűtlen az azonos lakcím miatt is.
  2. Amennyiben nem, történt-e felelősségre vonás az ügyben?
  3. Feltárta-e, mint a tulajdonos önkormányzat képviselője, hogy milyen nagyságrendben történtek ezek a számlázások egy másik cég közbeiktatásával a Léránt Matrac Kft-től?
  4. Kiderült-e, hogy ezen számlák esetében a piaci árhoz képest milyen árakon teljesítettek a szállítók? És ebből fakadóan történt-e valamiféle károkozás?
  5. Megvizsgálták-e azt, hogy csak a fent feltárt esetekben volt ez a közvetett szerződés, vagy ez többször is előfordult az elmúlt években?

Válaszai, és az ügyben tett lépések véleményem szerint kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen azok megmutatják, hogy a közpénzek átlátható és morálisan elfogadható felhasználása mennyire fontosak az Önök számára.

Tisztelettel:

Horváth Jácint, önkormányzati képviselő

 

És megérkezett a semmitmondó válasz is, ami szintén letölthető.

süti beállítások módosítása