Horváth Jácint

Nem pályázott a város a szlovén-magyar program első körében

2016. március 29. - Horváth Jácint
Az elmúlt időszakban Cseresnyés Péter államtitkár és Nagykanizsa város vezetése több helyen nyilatkozta, hogy mennyire fontos a város számára Mura térsége és a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztése. Különös tekintettel a szlovén kapcsolatokra és Lendva városára. Az ilyen határon átnyúló fejlesztések egyik kiemelkedő lehetősége az úgynevezett Interreg programok, melyek tavaly nyíltak a szlovén-magyar viszonylatban, és idén február 12. volt az első pályázati kör benyújtási határideje. 
Mivel a város már külön céget is alapított a hatékonyabb és jobb pályázásra és projektmenedzsmentre, ezért rákérdeztem a legutóbbi közgyűlésen, hogy az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 első körében Nagykanizsa pályázott-e.
 
Az alábbi oldal szerepelteti a pályázókat (vezető partnereket), amelyek között nincs a város, de ettől még társpályázó lehetett volna valamelyik pályázatban, hiszen ezek nincsenek a listában felsorolva. Ugyanakkor a megye, annak fejlesztési cége, és a vállalkozásfejlesztési alapítvány is nyújtott be pályázatot, illetve a tótszerdahelyi székhelyű Muramenti Nemzetiségi Területfejlesztési Társulás is a vezető partnerek között szerepel. De ott található Zaalegerszeg városa és a Pannon Egyetem is. Emellett kijelenthető, hogy a szlovén városok is meglehetősen aktívak volta.
Megjött Dénes Sándor válasza is, melyben kijelenti, hogy a város az első körben nem nyújtott be pályázatot. Ami azért is érdekes, mert még Lendva városa sem vonta be Nagykanizsát, mint testvérvárosát egy közös pályázatba partnerként.
 
Vajon nincs elég előkészített projekt? Vagy csak az év végi projektiroda átalakításban másodlagossá vált a pályázás? Így azért eléggé üres szavaknak tűnnek az elmúlt hónapokbeli reményteli nyilatkozatok. Talán a következő körös forrásokhoz még majd odaférünk, ha marad pénz a rendszerben addig.
süti beállítások módosítása