Horváth Jácint

Végre megjelent a sportcsarnok I. ütemének kivitelezésére a közbeszerzési felhívás

2019. január 25. - Horváth Jácint

Mindannyian emlékezünk, hogy Orbán 2015-ben, lassan 4 éve(!) írta alá Dénes Sándorral a Modern Városok Program megállapodást melyben szerepel a kanizsai sportcsarnok építése sok más meg nem valósult beruházás mellett. Hatalmas mellénnyel jelentette be Cseresnyés és Dénes múlt év elején, hogy a kormány 8,8 Mrd Ft-ot szavazott meg a sportcsarnok építésére (és további 6,2 Mrd-ot az új uszodára, de erről nincs még kiírás). Azt is elmondták, hogy 2019 végére kész lesznek a beruházások! Tavaly a kampányban még néhány gödröt is ástak, félrevezetve a választókat, mintha megindultak volna a beruházások.

Az egész komplexum helyett most az I. ütemre írták ki a közbeszerzési eljárást, ami maga a sportcsarnok, a 3 kiegészítő, edzőtermeket tartalmazó épületre nem. A mérete az először tervezettnél kisebb, de ennek helyességéről már korábban írtam. A második ütemre is van utalás a felhívásban (alább bemásoltam), de gyanítom, ha lesz rá pénz valaha, akkor valamelyik választás előtt bedobják megint (hogy ebben a formában van-e rá szükség az persze megint kérdés számomra). Én szívesebben látnám itt, ezen 3 épület helyén az ígért versenyuszodát.

Március 5. a közbeszerzésre a benyújtás határideje. Reméljük nem járunk úgy, mit Fehérvár

Az már biztos, hogy a korábban ígért idei év végére nem készül el, de reméljük, hogy legalább elkezdődik. Mindezek ellenére a 2019. végi átadást jelző tábla a mai napig kint van. A megalapozó tanulmányok (amelyekből a fenntartás jövőbeli költségei kiderülhetnének) továbbra sem nyilvánosak.

Sportcsarnok leírása
Ajánlattevő feladata az ajánlattételi dokumentáció és a Megrendelő által jóváhagyott kiviteli tervdokumentáció alapján a sport- és rendezvénycsarnok kivitelezése teljes körű, kulcsrakész kivitelben, a kapcsolódó sporttechnológiával, közművekkel, környezetrendezéssel.
I. Ütem: 
Multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése, amely nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas, nettó alapterülete 11992 m2, háromszintes, 3035 fő (ebből VIP 224 fő) + 2000 fő (küzdőtér) befogadására alkalmas mobil és fix lelátókkal rendelkezik. 
a) A küzdőtér 2428 m2, belmagassága 10,50 m, burkolata rugalmas sportparketta. A küzdőtér három részre osztható a tetőszerkezetre felhúzható elektromotoros meghajtású, két rétegű térelválasztóval Beépítésre kerülő előregyártott és monolit vasbeton szerkezetek összes mennyisége 4529 m3. Acél tartószerkezet beépítendő mennyisége 210 tonna.
b)A sportcsarnokba egy 1125 kg-os akadálymentes személyfelvonó épül
c)sportvilágítás 300-1.500 Lux „labdaálló” sportvilágítás LED fényforrású lámpatestekkel, fényerő szabályozó rendszerrel
d)Parkolók száma: parkolók száma 503 db +14 db akadálymentes és 3 db elektromos töltővel előkészített, kerékpár tárolók száma 300 db, buszparkolók száma 15 db
e)Beépítésre kerülő előregyártott és monolit vasbeton szerkezetek összes mennyisége 4529 m3
f)Acél tartószerkezet 210 tonna.
Alternatív energiaellátás: A létesítmény tetőfelületén összesen 200 kW / kVA Napelemes rendszer részére biztosított az elhelyezhetőség és az épület villamos hálózatára csatlakoztatás lehetőség. Az átadásig 1 db. HKME- Háztartási méretű kiserőmű (50 kW / kVA) kerül telepítésre.

 

Tervezett 2. ütem:

A sportcsarnokhoz fésűs elrendezéssel kapcsolódó sportközpont
Az első fésűje földszinten a 4 sávos tekepályát és a park felé nyíló bérleményi területeket, az emeleten lakossági célokat szolgáló közösségi edző termeket, szaunát, gyermekmegőrzőt és közösségi termet tartalmaz. 
A második fésű nagy belmagasságú multifunkcionális edzőtermeket, asztalitenisz, súlyemelés, cselgáncs tartalmaz. 
A harmadik fésűben földszinten az egyesületi központ önálló közterületi bejárattal és a sportolói edzőterem szaunával az emeleten pedig birkózó és ökölvívás edzőtermei kaptak helyet. 
A sportközpont nettó alapterülete 4078 m2. 

sportcsarnok_tabla_vagott.png

süti beállítások módosítása