Horváth Jácint

Kisebb lesz a kanizsai sportcsarnok az eredetileg tervezettnél

És szerintem ez az ésszerűbb döntés

2018. június 08. - Horváth Jácint

A május végén újra bejelentett sportcsarnok-beruházás (multifunkciós rendezvénycsarnok) számomra egy igazán jelentős meglepetést tartalmazott. Mégpedig az, amely a méretére vonatkozik. Az MTI szerint:

"a keleti városrészben épülő sport- és rendezvénycsarnok állandó lelátóin 1800-an, mobil lelátókon további 1200-an foglalhatnak helyet, de egy-egy színpadi rendezvény idején még 2000 néző fér el a küzdőtéren."

Ez jelentős elmozdulás a 2015-ben, Orbán kanizsai látogatása után egy hónappal elfogadott beruházási tervhez képest, mely ma is érvényben van:

"Nézőtér

- lelátókon kialakított, legalább 3000 néző elhelyezésére alkalmas fix ülőhelyek"

Az azóta készült dokumentumokban aztán következetesen ezt a 3000 ülőhelyet emlegették, amit bővíteni lehet mobil lelátókkal. Egy sportcsarnok méretét, ezáltal fenntartási költségeit alapvetően befolyásolja a fix ülőhelyek száma. Már a 2015-ös döntésnél is kifogásoltam a 3000 fix ülőhelyet, amit mobil lelátókkal még tovább növelhettek volna. Még a Kanizsánál közel 2x nagyobb Szombathelynek sincs ekkora csarnoka. Ekkor én kb. 2000 fix ülőhelyet javasoltam, mire a polgármester és az alpolgármester is ellenem szólt utána. Mára kiderült, 1800 fix ülőhely lesz a csarnokban, ami mobil lelátókkal további 1200-al bővíthető.

Persze egyéb rendezvények (pl. koncertek) esetén további kb. 2000 hely áll rendelkezésre a küzdőtéren, de ez a méretet jelentősen nem befolyásolja.

Nagyon nem mindegy, hiszen a város iparűzési adó bevétele évről-évre csökken, és egy ilyen csarnok fenntartásához további 1-200 millió Ft biztosítása szükséges a bevételeken felül! Minél nagyobb csarnok, annál több. És csak tavaly 200 millió Ft-tal csökkent az iparűzési adó bevételünk.

Persze a pontos számokat nem hajlandó a város kiadni a közpénzen készülő tanulmányok továbbra is szupertitkosak, azokat a helyiek nem ismerhetik meg. Ugyanakkor az iskolák bevételeire nem számolhatnak, a KLIK-nek nincs pénze testnevelés órákat tartani az új csarnokban, és a sportegyesületek közül is csak 1-2 engedheti majd magának a ki tudja mennyire borsos bérleti díjakat. (Párhuzamosan a kézilabdázók újítják fel maguknak a volt NTE csarnokot, míg a focisták a Bányász-csarnokot).

A csarnok helyén álló tábla pedig büszkén hirdeti, hogy jövő szeptemberre lesz kész. (ahogy az uszoda is). Persze nem lesz, hisz még a közbeszerzés sincs kiírva, így talán 2020-ban elkészül. Addig pedig még sokszor bejelentik majd, hogy el fog ez készülni, ahogy az elmúlt 3 évben tették - hiszen immár 3 éves ígéretről van szó.

img_20180404_1233386.jpg

süti beállítások módosítása