Horváth Jácint

Tanácsadási szerződésekről

2015. május 08. - Horváth Jácint

Újabb két szerződés közérdekből nyilvános másolatát kértem ki a városvezetéstől az elmúlt időszakban, melyek előkészítése és megkötése során aggályaim merültek fel, aminek hangot is adtam. Arról, hogy ezek a szerződések megkötésre kerüljenek, korábban a fideszes többség döntött a 2014. decemberi közgyűlésen (magáról a feladatról). A konkrét megszövegezett szerződés pedig az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság előtt volt. Az ellenzék egyik szerződést sem szavazta meg. Ugyanakkor azt gondolom, hogy szüksége van a városnak kommunikációs, és közvetlen uniós pályázati tanácsadásra, különböző konkrét feladatok ellátására ezen területeken, de fontos, hogy jól körülhatárolt és számon kérhető feladatok legyenek ezen szerződések tárgyai.

Nézzük egyenként:

1. Városmarketinges és kommunikációs tanácsadásra került megkötésre az egyik szerződés a Right Communication Kft-vel. A szerződés 11 hónapra szól, ez év végéig. Az összes költsége 7 920 000 Ft+ÁFA=10 058 400 Ft. Ezt havi egyenlő részletekben kapja a vállalkozó. 

A szerződés 1. számú melléklete tartalmazza az ezért elvégzendő feladatokat. Az igazi probléma a felsorolt feladatok tartalmával, azok számon kérhetőségével van. A meghatározások meglehetősen pongyolák, nem körülhatároltak, és mások által elvégzett feladatokba történő besegítésről szólnak: "javaslattétel", "tanácsadás", "rendelkezésre állás", "kommunikációjának segítése", "segítése és kommunikációja". A legtöbb feladat nem rendelkezik időbeliséggel, számon kérhető vagy mérhető elvárásokkal, és azt sem rögzíti, hogy konkrétan az egyes feladatok végrehajtása mily módon történik (pl. szóban, e-mailben, dokumentálva, stb.)

Ez volt az a szerződés, ami a bizottsági ülésen csak másodszorra kapta meg a szükséges többséget.

2. Közvetlen brüsszeli pályázatokon való indulás elősegítésére az European Development Consulting Kft-vel kötött szerződés. Időtartama az előzővel megegyezik, itt fix havi díj van megállapítva, így az idei évben 4 620 000 Ft +ÁFA=5 867 400. Ebben az esetben is a konkrét feladatok megfogalmazása, és azok teljesítésének módja vet fel kérdéseket, és az hogy a cég akkor is jogosult ezen összeget megkapni, ha egyetlen nyertes pályázatot sem tud felmutatni.

Ugyanakkor kérdéses, hogy egy esetleges pályázat megírása bele tartozik-e a szerződésbe. Ugyan a szerződés több helyen utal rá, egyértelműen nem mondja ki, ugyanis a projekt dosszié összeállítása kifejezés nem feltétlenül ezt a tevékenységet takarja. Erre a pontra rákérdeztem a bizottsági ülésen, és egyértelmű választ ott sem kaptam. Így ebben a formában véleményem szerint nem szabadott volna megkötni ezt a szerződést sem.

Természetesen mindkét szerződés esetében a konkrét teljesítésekre is kíváncsi leszek, hiszen ott dől el, hogy valójában mi értelme volt ezen megbízásoknak.

A szerződések letölthető változatai:

Városmarketing és kommunikációs szerződés

Brüsszeli fejlesztési tanácsadás szerződés 

document-428331_640.jpg

süti beállítások módosítása