Horváth Jácint

Előterjesztés az oktatási intézmények további államosítása ellen

2016. június 08. - Horváth Jácint

Tegnap az alábbi előterjesztést adtam be a június 30-i közgyűlésre: 

Dénes Sándor polgármester úr részére

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése

8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.

 

Tárgy: Véleménynyilvánítás, döntés kezdeményezés Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) j) pontja alapján

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Az alábbiakban küldöm Nagykanizsa Megyei Jogú Város 2016. június 30-i soros közgyűlésére készített előterjesztést. Kérem, hogy az előterjesztést vegye fel a közgyűlés napirendjei közé.

 

ELŐTERJESZÉS Nagykanizsa MJV Közgyűlésének 2016. június 30-i soros ülésére

 Tisztelt Közgyűlés!

A Magyar Országgyűlés napirendjén van a T/10729 sz. törvényjavaslat, amely újra jelentősen átalakítja a közoktatás rendszerét. Ennek keretében az állam elveszi az általános és középiskolák működtetésének lehetőségét és felelősségét azoktól az önkormányzatoktól, melyek eddig önként vállalt feladatként ezt megtehették.

Nagykanizsa MJV Önkormányzata a közoktatás 2013. évi államosítása előtti évtizedekben a dél-zalai térség legnagyobb iskolafenntartó önkormányzata volt.  Erős szakmai hátteret, kiszámítható finanszírozási, működési lehetőséget biztosított az intézményeknek, saját, hazai és uniós forrásokból jelentős felújítások zajlottak.  Mindezzel a város színvonalas iskolahálózatot hozott létre, amely térségi központként átlátható és értelmezhető a szülők és diákok számára is. Gazdaságos, jól tervezhető, működtethető, irányítható rendszer jött létre így. A városi döntéseknek van „arca”, testületek hozták meg az iskolákat érintő döntéseket.

Nagykanizsa MJV Önkormányzata az államosítás után is vállalta az iskolák működtetését jelentős saját forrás bevonásával, EU-s pályázatokkal (igaz, hogy sokkal több fejlesztési forrást is elbírt volna az intézményhálózat). Az Önkormányzat továbbra is jó gazdaként viselt gondot iskoláira, noha az oktatási-nevelési kérdések már kívül estek a hatáskörén. A városi iskolákban ismeretlenek voltak azok a mára már mindennapossá vált problémák, amelyek a KLIK működtetésébe átkerült iskolákban jelentkeztek.

A fent említett törvényjavaslat most ezt az utolsó kapcsot is elvágná az iskolák és az Önkormányzat között, csak egy hajszálnyi beleszólási lehetőséget hagyva a nem fontos kérdésekbe. Emellett a törvényjavaslatban semmi nem garantálja a fejlesztések folytatását, azt a szoros kapcsolatot a város és az oktatási intézmények között, ami eddig megvolt. Semmi nem garantálja, hogy az a szerves kapcsolódás, ami az államosítás első köre óta megkopott ugyan, de valamennyire megmaradt – tovább él.

Ez az intézkedés – mint az elmúlt 6 év oly sok központi intézkedése - is ellentmond a szubszidiaritás elvének. Ezentúl általunk számonkérhetetlen hivatalnokok hozzák majd a döntéseket Nagykanizsa MJV Közgyűlése és a Humán Bizottság helyett. Mindezek mellett egy ún. „Szolidaritási hozzájárulással” is sújtja a kormány az iskolával rendelkező önkormányzatokat a következő évtől.

 

Tisztelt Közgyűlés!

Mindezek megakadályozása érdekében azt javaslom, hogy Nagykanizsa MJV Közgyűlése élve Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) j) pontjában megfogalmazottak szerint nyilvánítson véleményt, kezdeményezzen döntést a jelenleg T/10729 sz. törvényjavaslatban szereplő, Nagykanizsa MJV Önkormányzatát és a magyar állampolgárokat hátrányosan érintő javaslatok ellen.

 

Határozati javaslat:

Nagykanizsa MJV Önkormányzata úgy dönt, hogy:

  1. Felkéri a Polgármestert, hogy Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) j) pontja alapján nyilvánítson véleményt, kezdeményezzen döntést a feladat- és hatáskörrel rendelkező szervnél a Nagykanizsa MJV Önkormányzat működtetésében lévő általános- és középiskolák működtető-váltásának megakadályozása érdekében.
  2. Továbbá felkéri a Polgármestert, hogy a tárgyalás eredményéről tájékoztassa a Közgyűlést soron következő ülésén.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Dénes Sándor polgármester

  

Nagykanizsa, 2016. június 7.        

  

Horváth Jácint

önkormányzati képviselő

pencil-918449_960_720.jpg

(kép forrás: pixabay.com)

süti beállítások módosítása