Horváth Jácint

Szabálytalanul használt fel 13,5 millió Ft-ot a Kanizsa Rehab Kft.

Adalékok egy folyamatban lévő ügyvezetői pályázathoz

2016. november 20. - Horváth Jácint

Ma van a határidő a Kanizsa Rehab Kft. ügyvezetői tisztségének pályázatára. (Én sem vettem anno észre, hogy az előterjesztő vasárnapi napot adott meg.) Ennek kapcsán találtam az alábbi augusztusi Pénzügyi Bizottsági előterjesztést, amely a belső ellenőrzésről szól, annak idei megállapításait tartalmazza. 

A Kanizsa Rehab Kft-re (korábbi nevén Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft.) tett magállapítások egészen megdöbbentőek, idézetek következnek:

"Kiemelkedő jelentőségű szabálytalanság a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. részére nyújtott 13.500.000 Ft támogatás felhasználásának ellenőrzésekor lett megállapítva." - Ezt a pénzt az ügyvezető 2014. végén kérte likviditási problémák megoldására.

"... megállapítást nyert, hogy a támogatást nem a támogatási szerződésben felhasznált célra használták fel. A támogatást a Kft. által foglalkoztatott, nem megváltozott munkaképességű dolgozók (varrodai, adminisztrációs és egyéb munkakörökben foglalkoztatottak) bérköltségének és szociális hozzájárulási adójának fedezetére számolták el." - holott a támogatási szerződés szerint kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalók bérköltségére lehetett volna használni!

"Kiemelt jelentőségű szabálytalanságként lett megállapítva, hogy a Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. 2015. évben 60.000.000 Ft önkormányzati támogatásban részesült annak ellenére, hogy az előzőekben leírt, 2014. évi 26.000.000 Ft támogatással nem szabályszerűen számolt el, továbbá a 13.500.000 Ft támogatás felhasználását nem a támogatási célnak megfelelő kiadásokkal támasztotta alá a vizsgálat során."

Az intézkedési tervben a Kanizsa Rehab Kft. vállalta, hogy 2016. június 19-ig visszafizeti a szabálytalanul felhasznált 13.500.000 Ft támogatási összeget. (Kamatokról nem esik szó, jóllehet a minden más támogatás visszafizetés (pl. EU-s fejlesztési források) esetében ez további költséget jelent.) Az előterjesztéshez mellékelt kimutatásban az látszik, hogy a visszafizetés csak július 19-én történt meg, nagy valószínűséggel a lentebb említett plusz támogatásból.

Korábban írtam már itt a Kft. egy szerintem eléggé aggályos ügyéről, aminek a végén semmi intézkedés Dénes Sándor polgármester, mint a tulajdonos önkormányzat vezetője részéről, és szerintem ennek sem volt semmi következménye. Vajon a Felügyelő Bizottságot tájékoztatták az ügyről? Ha igen, az hozott valamiféle döntést?

Ennek folyományaként a Kft. idén júniusban 25.000.000 támogatást kért az önkormányzattól, amelynek Fideszes többsége azt megszavazta. Az előterjesztésben elhallgatták a fenti belső ellenőrzést, pedig a júniusi közgyűlés időpontjáig a Kft-nek már vissza is kellett volna fizetni a támogatást. Emellett a cég számára az önkormányzat elengedte a bérelt helyiségek bérleti díját, ami további 3.769.000 Ft-nyi támogatást jelent 2016. év második félévére. Ez utóbbi adat a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. üzleti tervének októberi módosításakor lett számszerűsítve.

A Kanizsa Rehab Kft. pénzügyi helyzete nem lehet a legjobb a fenti okok és a féléves beszámolója alapján. Rájön még erre, hogy az új ügyvezetői pályázatot úgy írta ki a város (az 5 éves megbízás december végén jár le), hogy az új ügyvezetőnek nem szükséges vezetői tapasztalattal rendelkeznie. A polgármester indoka: "ezzel fiatal, agilis jelölteket fosztanának meg a pályázás lehetőségétől."

Valóban vezetői tapasztalat nélküli ügyvezető kell ennek a Kft-nek az élére? Pont ellenkezőleg, ide majdhogynem válságmenedzselés szükséges tapasztalattal, empátiával, hozzáértéssel. Nem tudom, hogy a jelentkezők között lesz-e ilyen, de remélem igen, és remélem azt is, hogy ez a cég a jövőben fenn tud maradni, mert jó vezetés mellett hatalmas esélyt jelenthet a megváltozott munkaképességűek számára.

29055_n.jpg

süti beállítások módosítása