Horváth Jácint

Ingyen sem kell az új - megszűnnek az ingyenes plakátragasztó helyek

Módosítás előtt a köztéri hirdetések szabályozása Kanizsán - "társadalmi szükségletek" alapján

2016. augusztus 19. - Horváth Jácint

Nagykanizsa MJV Önkormányzatának képviselő testülete jövő heti ülésén tárgyalja a "Javaslat a reklámok és hirdető-berendezések elhelyezésének szabályairól szóló 12/2013. (III.4.) önkormányzati rendelet módosítására" című előterjesztést, aminek ugyan a címe nem különösebben izgalmas, a tartalma annál inkább érdekes.

Maga az előterjesztés és a hozzákapcsolódó határozati javaslat arról szól, hogy város területén található összes (14 db) ingyenes plakátragasztó helyet meg kívánja szüntetni. Az igaz, hogy ezek jelenlegi állapotukban nem túl esztétikusak, sőt rondák, és cserére szorulnának. Ugyanakkor a várossal szerződésben álló reklámgazda, a Simicska érdekeltségű Publimont Kft. felajánlotta, hogy ingyen újakat helyez ki, és azokat a szerződés keretében ingyen karbantartja. Tiszta helyzet, végülis ezért (is) fizetünk közvetve a reklámgazdának. (Az persze más kérdés, hogy a Fidesz támogatásával hogy is lehetett ez a cég a reklámgazda Kanizsán.)

Itt jön a fordulat: a város vezetése elutasította a felajánlást, sőt, a meglévőket leszerelteti, megszüntetve ezzel az ingyenes plakátragasztó helyeket Kanizsán. (Az erről szóló levelezés a belinkelt előterjesztésben megtalálható.)

Az indok a legjobb: "Miután azonban úgy látjuk, hogy az ingyenes plakátragasztó helyek nem valós társadalmi szükségletet elégítenek ki, e lehetőséggel nem kívántunk élni." Hát ez meg micsoda? Milyen "társadalmi szükségletfelmérést" végzett a város ebben az ügyben? Lehet erről vitatkozni, hogy kell-e vagy nem az ilyen hirdetőhely, de akkor vessük már fel azt is, hogy az a baromi sok óriásplakát miféle valós társadalmi szükségletet elégít ki? Az persze kell, ami a Kormány dezinformációit továbbíthatja, az ingyenes, amit még ki is cserélnének újra, az nem? Szeretném én látni azt a "társadalmi szükségletfelmérést" - de azt gyanítom, nem fogom.

hirdeto.jpg

Kép: ingyenes hirdetőtábla a Rózsa utcában (forrás: Google Maps)

süti beállítások módosítása