Horváth Jácint

Megvalósíthatóak-e még 2007-13-as időszak kanizsai fejlesztései?

Kanizsát érintő fejlesztések a késedelmes projektek között

2015. március 03. - Horváth Jácint

Az elmúlt hetekben megjelent a Miniszterelnökség által publikált késedelemben lévő, megvalósítás alatti projektekről. A listában nagykanizsai fejlesztések is szerepelnek, olyanok, melyek közvetve érintik az önkormányzatot, és olyanok is, melyek közvetlenül (ezek esetében a megvalósításra nincs ráhatása az önkormányzatnak). Ez utóbbiak közé tartozik tipikusan a 61-es elkerülő befejezése, melyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. menedzsel. Talán ez az a Kanizsát érintő legviszontagságosabb fejlesztés, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, így később erről is írok. De ide tartozik többek között a javító-nevelő intézet építése, vagy az M9-es autóút Vasvár-Nagykanizsa szakaszának előkészítése.

A projektek ezen felül szerintem további két csoportra oszthatók: az egyik csoportba azok kerülhetnek, melyek esetében a listára kerülés csak arra való figyelmeztetés, hogy "igyekezzetek lezárni a projektet, hogy mielőbb el tudjunk ezen teljesítménnyel számolni Brüsszel felé". Ezen projektek teljes megvalósítása nincs veszélyben, így nagy valószínűséggel gond nélkül lezárhatóak.

A másik csoportba tartoznak azok a projektek, amelyek valóban veszélyben vannak: kérdéses az idei befejezésük, így az is, hogy egyáltalán megvalósuljanak. Tudni kell ehhez azt, hogy azon projektek esetében, amelyeket még a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak terhére finanszírozott az irányító hatóság, 2015. december 31-ig le kell igényelni az EU-tól a támogatást. Ahhoz viszont, hogy az Unió kifizesse a támogatást, a projektet le kell zárni itthon, és a saját költségvetésünk terhére ki kell fizetni. Így 2015. szeptember-októbernél tovább nem húzható ezen projektek befejezése.

Akkor a hosszúra nyúlt bevezető után nézzük a Kanizsát érintő projektek helyzetét.

Azon projektek esetében, melyekre csak közvetett ráhatása van az önkormányzatnak, egyértelműen még mindig a 61-es elkerülő van a legnagyobb veszélyben a megvalósítás szempontjából. Jóllehet ezesetben született nyertes a közbeszerzési eljárásban, azért az óvatosság elve azt mondatja, hogy várjuk meg a kivitelezői szerződés megkötését, és az első kapavágásokat... És még akkor sem biztos minden, mint ahogy két esetben már tapasztalhattuk. Ebben az esetben az igazi kérdés az, ha tényleg "háború" van a nyertes cég tulajdonosa és a kormányfő között, akkor mely vállalkozó lesz elég bátor alvállalkozóként részt venni a projektben? Járható út az is, ha a nyertes visszalép a szerződéskötés előtt, és helyébe lép a második helyezett. De vajon ez esetben Simicska visszalépne-e? Nagyon súlyos kérdések ezek, melyekre a következő hetekben választ fogunk kapni. Amúgy a projekt szerintem befejezhető őszig, így "normális" helyzetben nem érezném a kivitelezés veszélyét.

A Camping úti javító-nevelő  intézet építése és az M9 előkészítése szintén a megvalósítható kategóriában vannak a jelenlegi készültség és a projekt jellege alapján. Ugyan késedelemben vannak, de a rendelkezésre álló idő bőven elegendő lehet a teljes befejezésükre.

Az önkormányzat által menedzselt projektek esetében nem látok különösebb veszélyt a szennyvízprojekt és a szociális célú városrehabilitációnál (Ligetváros, uszoda, stb.). Utolsó simítások, kisebb beszerzések vannak hátra. Ezek a projektek javítani fogják a statisztikákat, amit év végén tesznek közzé arról, hogy az év elején késedelmesnek ítélt fejlesztések közül lám mennyit sikerült befejezni.

Ami viszont az önkormányzat saját projektjei közül valóban veszélyben van, az a belváros-rekonstrukció 2. üteme (Belvárosi akcióterületi terv II. ütem). Erről már többször írtam, de azóta napok-hónapok teltek el, az idő fogy, de előrehaladás alig történik. A mai napon sem jelent meg a projekt megismételt közbeszerzési hirdetménye az építési kivitelezésre. Először 2014. december 22-i dátumra kaptam levélben ígéretet, mivel azóta több mint két hónap eltelt, újra feltettem a kérdést Dénes Sándor polgármester felé, amire a napokban várhatóan válasz érkezik újra (itt a blogon közzéteszem azt is). A lényeg nem is az igazán, hogy mi lesz a válaszban, hanem, hogy mikor történik érdemi előrelépés. Először tavaly október 15-én jelent meg a közbeszerzési hirdetmény, amit aztán novemberben vissza is kellett vonni, mivel annyi kivitelezői kérdés érkezett és olyanok, amelyeket nem lehetett a törvényi határidőn belül kezelni, és a hirdetményt is módosítani kellett. Ugyan a módosítás gyorsan elvégezhető, de valamiért mégsem ez történt. Valószínű, hogy az irányító hatóság is ludas a dologban, de ez a tény sajnos senkit nem vigasztal. Tarthat a város számtalan közbeszerzési bizottsági ülést is időközben, (legutóbb ezügyben január 26-án ült össze a testület) attól még nem jelent meg a hirdetmény, és nem lesz nyertes kivitelező.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása jelen esetben a megjelenéstől számított minimálisan 68-72 nap. A szerződéskötés plusz 10 nap. De ebben az esetben feltételezzük: van elegendő számú jelentkező, van érvényes ajánlat, a feltett kérdések megválaszolhatóak, egyik vesztes ajánlattevő sem támadja meg az eredményt, ami jogorvoslati eljárást vetít előre. Meglehetősen sok kockázati faktor, de véghez vihető. Ebben az esetben már május közepén leszünk, és végre megkezdődhetnek az építési munkák.

Véleményem szerint jelenleg szeptember 30-nál további hosszabbítás a fent ismertetett okok miatt ma nehezen képzelhető el, így ezzel a befejezési határidővel számolva szűkösen 4,5 hónap marad az építési tevékenységekre. Nem valami sok, ha azt vesszük, hogy a Fő utca teljes rekonstrukciója megvalósul az Eötvös tértől az Erzsébet térig, és sétálóutcává alakítják az Ady utca első szakaszát, mindezt közműcserékkel együtt. Persze kivitelezhető, és a végén még egy kis plusz idő kérhető lesz (1-2 hónap, ha valóban csak ennyi hiányzik majd). Azonban elég egy nem várt esemény, és megakadhat az egész beruházás (gondoljunk csak vissza az Erzsébet tér beruházásának elhúzódására). Ezért írtam korábban, hogy remélem több különböző forgatókönyv van az érintettek birtokában a megvalósításra, az esetleges akadályok kivédésére.

Amivel ma még nem szeretnék foglalkozni, de további csúszás esetén felmerülhet az is (Csepreghy Nándor maga vetette fel egy interjúban), hogy csak egy része valósul meg a tervezett fejlesztésnek, ami az adott őszi határidőre biztosan megvalósítható, így módosulna (csökkenne) a projekt tartalma. Ez szerintem legalább annyira kínos lenne a városvezetés számára, mintha az egész támogatást elbukták volna. Ugyanis idő volt bőven. A támogatásról a döntés 2013. október 7-én született meg, a támogatási szerződés 2013. november 21-én lépett hatályba, ugyanakkor az önkormányzat a projektet 2013. november 8-án megkezdte (ezt a döntés birtokában megtehette). 2013 őszén a támogatási szerződés aláírásakor Cseresnyés Péter akkori polgármester büszkén jelentette be, hogy 2014. tavaszán indul a rekonstrukció (megjelent többek között a Zalai Hírlap, Kanizsahir.hu, 8800.hu, Kanizsa Újság felületein). Ebben az esetben is 2015 őszén fejezték volna be. Így a késés jelenleg pontosan 1 év!

A projekt jelenlegi állása szerint 246.252.529 Ft már kifizetésre került, amiből 180.000.000 Ft támogatási előleg, azaz még nincs mögötte teljesítés (ezt az összeget az önkormányzat megkapta, de nem számolt el vele). 66.252.529 Ft a számla alapú kifizetés (ennyi az eddig ténylegesen megvalósult és elszámolt költség), amely tevékenységek a projektelőkészítést (engedélyezési, kiviteli tervek), projektmenedzsmentet (4 fő megbízási szerződéssel), kommunikációt, és a kiegészítő építési beruházási elemek elszámolásait tartalmazhatják. Így a projektből meg kell valósítani még kb. 650 millió Ft-nyi részt, aminek legnagyobb része a fent említett építési tevékenység. (az adatok a palyazat.gov.hu oldalról származnak)

Ma még mindig bízhatunk abban, hogy a helyzet nem reménytelen, van még lehetőség ezt a projektet is teljes egészében megvalósítani. Kell hozzá nagy fokú szakértelem mind a menedzsment, mind a leendő kivitelező részéről, alapos közbeszerzési kiírás, folyamatos kockázatelemzés-értékelés, jó ötletek, partnerség minden részt vevő féllel, ... és szerencse. Ma már ott vagyunk ugyanis, hogy szerencse nélkül nem fog menni. A hiba már nem fér bele.

Aztán majd meg kell vizsgálni, hogy hogyan fordulhatott elő egy 2013-as kezdésű projektnél, hogy a legjelentősebb projektelem közbeszerzési hirdetménye 2015. március 3-án még nem jelent meg. De mindenekelőtt most meg kell valósítani a projektet.

 fout.jpg

 (kép forrása: Google Maps)

süti beállítások módosítása