Horváth Jácint

A legújabb kórházi beruházásról

2015. december 06. - Horváth Jácint
Megkezdődik kanizsai a kórház járóbeteg szakrendelőjének felújítása. A hír kapcsán újra eszembe jutott a novemberi közgyűlésen szerepelt napirend. Örömteli, hogy a kórház lehetőséget kap arra a beruházásra (amit amúgy 2013-ban az Orbán-kormány kivett a projektjéből), és ezzel is javul a járóbeteg szakrendelő épületének állapota. (Csak elegendő orvos és nővér is legyen benne...) De nem hagyhattam a közgyűlésen sem, és ma sem hagyhatom szó nélkül: ebben az esetben az állam, mint a kórház tulajdonosa és fenntartója kétszeresen felelős abban, hogy ezt most 1 hónap alatt kell lezavarni, és a városnak kell a megvalósításhoz előzetes támogatást adni.
 
Már tavasszal látszott, hogy az EU-s támogatások ezen során (a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban) marad forrás. Szóltak a kórháznak, hogy a korábban nem támogatott fejlesztéseket meg lehetne valósítani. A kórház lefolytatta a közbeszerzési eljárást, és novemberre kész lett arra, hogy elindítsa a projektet. De a pályázati kiírás nem jelent meg, csak december elejére ígérték. Viszont a beruházást év végéig be kell fejezni. A kórháznak erre az állam nem adott forrást, ezért a kórház a nagykanizsai önkormányzathoz fordult segítségért, mely 172,7 millió Ft visszatérítendő támogatást nyújt a megvalósításhoz, amit a kórháznak jövőre kell visszafizetnie. A támogatás nyújtása egyértelmű, a fejlesztés megvalósítása közös érdekünk.
 
A kormány kétszeres felelőssége az ügyben:
1. Felelőtlenség, hogy az utolsó pillanatra hagyta EU-s források lekötését, ezzel veszélyeztetve azok felhasználását. Ráadásul így csak ún. retrospektív eljárásban lehet támogatni (utólag hagyja jóvá egy korábban megvalósított beruházáshoz az EU támogatást). Ezen támogatásokat az EU egyenként megvizsgálja, és sokszor fordul elő az utólagos elutasítás. (Ebben az esetben az államnak kell finanszírozni a támogatást).
2. Az állami fenntartású kórháznak a város kell, hogy kölcsönadjon pénzt. Így kvázi az önkormányzat segíti ki ebben az esetben az államot. Azért ennek fordítva kellene lennie. Ez a helyzet is jól mutatja, hogy az egészségügyi költségvetés mennyire borzasztó helyzetben van.
nevtelen.jpg
Fotó: https://www.google.hu/maps
süti beállítások módosítása