Horváth Jácint

330 millió Ft-os vállalkozói megszorítás készül Kanizsán

Az Orbán-csomag elérte városunkat is

2018. november 24. - Horváth Jácint

Évente 330 millió Ft-tal tervezi növelni a kanizsai vállalkozások terheit Nagykanizsa fideszes többsége januártól.

A csütörtöki (november 29.) közgyűlésre készült előterjesztések között szerepel az iparűzési adó kedvezmények megnyirbálása és az építményadó jelentős emelése.

Az iparűzési adót eddig csak azoknak vállalkozásoknak kellett fizetnie, amelyek adóalapja évente 2,5 millió Ft felett volt, ez jövő évtől 2 millió Ft-ra csökken. Így a KATA-s egyéni vállalkozások egy része is bekerül ebbe a körbe, akik jellemzően a legalacsonyabb bevételű vállalkozások, és eddig mentesültek az adó megfizetése alól. Ezzel 65 millió Ft pluszbevételt szeretne a város.

Jelentősebb tétel az építményadó emelése, ami további 265 millió Ft-ot von el a kanizsai vállalkozásoktól jövőre. Ez azt jelenti, hogy 300 Ft-tal tervezik emelni négyzetméterenként a vállalkozások ezen adóját. (A lakossági nem változna.)


A város összes adóbevétele folyamatosan csökkent az elmúlt években, ami már a napi működést teszi egyre nehezebbé, ezt kell ellensúlyozni ezekkel a megszorításokkal. Aztán hogy majd kiadási oldalon is lesznek-e hasonló intézkedések, a költségvetés előterjesztésekor kiderül 2019 elején.

Nagyon árulkodó az iparűzési adóról szóló előterjesztés egyik mondata: "Az elmúlt időszakban az adózók számára több olyan döntés született kormányzati szinten, amely a helyi iparűzési adókötelezettségük csökkenését eredményezte." Erre csak azt lehet mondani, ha a kormány ezt elveszi az önkormányzatoktól, akkor a központi költségvetésből miért nem adja vissza? Nyilván, mert ott sincs pénz erre. 

Ezek a megszorítások jól illeszkednek abba sorba, amit az Orbán-csomag részeként az elmúlt hónapokban már láttunk: lakástakarék-pénztárak ellehetetlenítése, cafeteria felszámolása, elbocsátások, munkavállalók jogainak csorbítása, stb.

Vajon a kamara és az egyéb érdekképviseletek tiltakoznak majd a tervezett döntések miatt?

nagykanizsa-varoshaza-960x480.jpg
süti beállítások módosítása