Horváth Jácint

Miért nem épülhet Kanizsán napelemes kiserőmű?

2016. április 21. - Horváth Jácint

A legutóbbi közgyűlésen szerepelt egy napirendi pont (8.), mely a településrendezési terv módosításával foglalkozott két változtatási igényt tárgyalva. Ezek közül az egyik változtatási igény arra szólt, hogy egy vállalkozás a SAJÁT tulajdonában lévő területén napelemes kiserőművet szeretne létesíteni Kisfakostól délkeletre illetve Pogányszentpétertől északra, de Nagykanizsa közigazgatási határán belül. Egy ekkora projekt kb. 1 milliárd Ft értékű beruházást jelent, nem beszélve az utána keletkező iparűzési adóról, foglalkoztatási hatása minimális az építés után.

Ezen területeket jelenleg általános mezőgazdasági területbe sorolja a rendezési terv, így első lépésként szükséges lenne a terület átsorolása különleges területté, hogy a további előkészületek folytatódhassanak. Erről szólt az érintett vállalkozás kérelme az önkormányzat felé. Dénes Sándor polgármester támogató javaslattal terjesztette a közgyűlés elé a határozatot, de legnagyobb meglepetésünkre a Fidesz - azzal az indokkal, hogy ezek jó minőségű termőföldek, nem itt kellene ezt megvalósítani - elutasította azt. Megjegyzem, a terület a vállalkozás tulajdonában van, így akkor sem kényszeríthető intenzív mezőgazdasági művelésre, ha a városvezetés ezt szeretné.

Így meggátolva, hogy Kanizsa mellett egy kb. 1 milliárd Ft értékű környezetbarát energiatermelő projekt további előkészítése és esetleg megvalósulása megtörténhessen. Döbbenten állunk előtte.

Vajon mi alapján jutottak a fideszes kollégák erre az elhatározásra? Miért van az, hogy az a város, mely élen szeretne járni a megújuló energiák terén, csuklóból lesöpör egy ilyen javaslatot anélkül, hogy erről később esetleg a megvalósíthatósági tanulmány készítése során vitázni lehetne? Kaposváron a Fidesz simán átengedi a gumiégetőt, Kanizsán a napelemes erőművet (mely az egyik leginkább környezetbarát technológia) pedig megakadályozza. Van ennek köze Paks2-höz? Vagy más érdekcsoportot kíván a helyi Fidesz e téren pozícióba hozni? Ha tényleg olyan jó ez a termőterület, és a város vezetése szeretné ezt mezőgazdasági művelésben látni továbbra is, akkor városvezetés ajánlott fel más helyszínt, ahol a beruházás megvalósulhat, tárgyalt egyáltalán erről a vállalkozóval? Megvizsgálta a városvezetés a döntés előtt az alternatívákat? Ha az ipari park bővítéséhez vesz területeket a város (a kormány) akkor is csak rossz termőterületeket fog vásárolni, és a jókat kihagyja, még ha útban is van? Hogy is van ez?

Azért a sok kérdés, mert szerintem ez a döntés egyáltalán nem volt előkészítve, főleg az elutasító döntés nem. Ha zöld lámpát kapott volna a beruházás a közgyűlés által, akkor még rengeteg ponton avatkozhatott volna be a város a folyamatba, közmeghallgatást lehetett volna tartani, megnézni más hasonló projekteket, stb. De nem kellett nekik. (Pár éve a javító-nevelő intézet esetében ugye minden követ sikerült megmozgatni.) Remélem azért a vállalkozó kedvét nem vette el a dolog, és lesz még lehetőség tárgyalni ezt a témát.

photovoltaic-231368_1920.jpg

Fotó: pixabay.com

süti beállítások módosítása