Horváth Jácint

Régiók Bizottsága 118. plenáris ülése

2016. június 15-16.

2016. június 17. - Horváth Jácint

A Régiók Európai Bizottsága 118. plenáris ülésén kiemelten foglalkoztunk az acélipar helyzetével, a kínai dömpinggel. Vendégünk volt ezügyben Elzbieta Bienkowska belső piacért,valamint ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos. Nagy számban érkeztek német acélmunkások, akikkel az ülés előtt találkoztak a Régiók Bizottsága vezetői.

27654811106_d280661d0b_k.jpg

Minket a többek között a Dunaferr miatt érint különösen a téma, mint látható az elmúlt napok hírei alapján, hogy a Dunaferr is nehéz helyzetbe került a nyomott áron érkezett acéltermékek miatt. Mindez annak következménye, hogy Kínát piacgazdaságnak ismerték el az EU vezető (a DK az Európai Parlamentben nem szavazta ezt meg). Ugyanakkor piaci szabályozással még befolyásolni lehetne ezt a folyamatot, ezt ugyanakkor az Európai Tanács (kormányfők) blokkolja folyamatosan.

27656487496_b462bbd84f_k.jpg

Javaslatokat tárgyaltunk meg és fogadtunk el a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról, az Európai Bizottság 2017. évi munkatervéről. Különleges témaként került be az ülésre az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos előterjesztés, ahol gyakorlati példákat is megvitattunk. A hulladékokról szóló irányelveket módosító javaslatok is napirenden vannak, ezeket is megvitattuk.

27616032151_de4363fd68_k.jpg

Egy hét múlva lesz a brit kilépésről szóló népszavazás Nagy-Britanniában. Mivel itt mindannyian úgy gondoljuk, hogy a briteknek a közös európai térségben a helye továbbra is, kifejeztük bátorításunkat feléjük, szeretnénk, hogy maradjanak! 

27615099571_bf4f4b2410_k.jpg

Második nap nagy vita alakult ki az EU bővítési stratégiájának elfogadása kapcsán. Annak ellenére, hogy egy értékes és jól összerakott vélemény került elénk Magyar Anna (Fidesz) munkája által, sajnos egy pontban egy jelentőse vitát kiváltó mondat is belekerült, mely szerint  Régiók Bizottsága "hangsúlyozza, hogy fel kell lépni a radikalizálódás, a szélsőségek és a terrorizmus, valamint a külföldi harcosok problémája ellen, mindenekelőtt meg kell akadályozni a fiatalok radikalizálódását, hogy ne kallódjanak el, ehelyett inkább hiteles kilátásokat kell nyújtani a foglalkoztatás és az oktatás terén, meg kell erősíteni a sokszínű helyi közösségeket, ezen belül meg kell őrizni és tiszteletben kell tartani identitásukat, kulturális és vallási örökségüket, és ezáltal Európának a keresztény kultúrájában gyökerező alapvető értékeit. Arra kéri ezért a helyi közösségeket, hogy támogassák a toleranciára és a megbékélésre való nevelést, a kormányokat pedig arra, hogy ezt segítsék elő;". A baloldal és a liberálisok emiatt nem támogatták a javaslatot, azonban a néppárti többség vezetésével elfogadták azt. Hangsúlyozni kell, hogy itt alapvetően nem azzal van a baj, hogy a kereszténységre hivatkozunk, hanem az,hogy csak arra. Európa keresztény múltja meghatározó ugyan, de nem kizárólagos, és ez sok állampolgár családjának múltját, történelmét sérti.

 A második napirendként tárgyaltuk "A radikalizálódás és az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelem: megelőző mechanizmusok helyi és regionális szinten" napirendet, nem különösen kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos előterjesztés ez most.  Nagyon jó volt hallani, hogy Birgit Honé, a németországi Alsó-Szászország államtitkár asszonya pozitív gyakorlati példákat hozott fel az integrációra, és kiemelte, hogy kellő tenniakarással sok kérdésben jelentős előrelépéseket lehet elérni!

27670706666_f1ff21adb8_k.jpg

Az OECD főtitkár-helyettesével, Mari Kiviniemivel az európai régiók és városok számára a jelenlegi és jövőbeli kihívásokat vitatta meg a Régiók Bizottsága.

Emellett az ülés részeként az Európai Vállalkozói Régió díj kiosztására is sor került: Alsó-Ausztria, Nyugat-Görögország és Extremadura (Spanyolország) régiók kapták a díjat az idei évben.

Az eseményről készült videoösszefoglaló is elérhető.

süti beállítások módosítása