Horváth Jácint

Mészáros Lőrinc közeli cég gazdagodik a Kanizsa Hetilap nyomtatásán és terjesztésén

2017. január 28. - Horváth Jácint

A január 25-én megjelent közbeszerzési hirdetmény szerint a "Mészáros Lőrinc"-hez több szállal kötődő Pannon Lapok Társasága (PLT) nyerte el, 2017-re nettó 17.676.225 Ft-ért a Kanizsa Hetilap nyomtatását és terjesztését. A közbeszerzési pályázatra csak egyetlen pályázó volt, a későbbi nyertes. A szerződés szerint a 21.080 példányban megjelenő újság nyomtatása és terjesztése minden héten nettó 392.805 Ft-ba kerül.

A Zalai Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társaságát néhány hónapja vette meg a Mediaworks, majd az egész vállalat más megyei lapokkal együtt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe került.

A január óta bulvár dizájnnal, "természetesen" narancs színű fejléccel megjelenő lapban már régóta nem számolnak be az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatóiról. (Talán a Habony-féle Lokál-t szeretnék másolni, ami szintén betette a lábát a városba.) Korábban még néha előfordult, hogy egy-egy ellenzéki interpellációra adott válasz megjelenhetett, de ma már ilyen véletlenül sem történik meg. Ellenben minden számban nagy szerepet kap a város vezetőinek és az országgyűlési képviselő fényezése, dicsőítése. Bezzeg, ha visszanézünk korábbi lapszámokat 2010 előttről, ott még javában szerepeltek a helyi politikai élet történései. Azonban a média mai helyzete alapján sajnos ez a folyamat nem egyedi, sőt a helyi lapok esetében szokványos.

Azonban a közbeszerzési eljárás kapcsán felmerült bennem még egy kérdés.

Az újságot az a Kanizsa Médiaház Kft. adja ki, ahol Belénessy Csaba havonta nettó 400.000 Ft-ért kapott megbízást. Belénessy ugyanakkor az ezen a közbeszerzésen nyertes Pannon Lapok Társaságánál is tanácsadóként dolgozik, saját Facebook adatlapja szerint. Amennyiben ez valóban így van: elképzelhető, hogy nem ütközik a közbeszerzési törvény összeférhetetlenségi szabályaival, de hogy morálisan kifogásolható, az biztos. Szerintem azonban a törvény szellemével biztosan nem fér össze, az ugyanis így fogalmaz: "25. § (1) Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek kialakulását." Hát ez nem sikerült.

Ugyanakkor azt tudjuk, hogy a város vezetése már régóta nem foglalkozik ilyesmi kérdésekkel, erre bizonyíték a Kanizsa Rehab Kft. ügyében korábban nekem küldött válasz. Erre továbbra sem számíthatunk, amíg a Fidesz vezeti ezt a várost.

 

15965860_1933290640227037_6830400450378100023_n.jpg
süti beállítások módosítása